Aici sunt un număr de întrebări pe care poate ți le-ai pus până acum. Vezi răspunsurile acestora apăsând pe săgeata din dreptul fiecăreia.
Întrebări Generale
O selecție de întrebări despre Coaching.
Coachingul Vocațional este precum coachingul normal, doar că este o formă axată specific pe zona vocației sau a carierei de vis. Acesta facilitează conștientizarea propriilor plăceri sau înclinații ale clientului în ceea ce privește munca potrivită pentru acesta. De asemenea, ajută clientul să își cunoască punctele forte și să le îmbine astfel încât să descopere activitatea potrivită. Îi permite să acceseze resursele din interiorul lui și să le folosească pentru a progresa rapid și simplu. Coachingul vocațional duce clientul din punctul în care nu știe ce să facă în viață, în punctul în care are activitatea de vis.
Claritate, împlinire, rezultate și dezvoltarea propriei persoane. Coachingul este despre îmbunătățirea rezultatelor, despre aducerea de claritate asupra aspectelor importante pentru tine și îmbunătățirea procesului de luare a deciziilor. De asemenea, obții control asupra vieții tale și îți descoperi puterea interioară. Îți crești încrederea în tine și îți planifici viața astfel încât să fii motivată și confortabilă cu facerea activităților propuse.
Coachingul este despre deblocarea potențialului, descoperirea valorii personale, planificarea și atingerea obiectivelor. Focusul în coaching este pus pe crearea și menținerea motivației pentru schimbare și trecerea la acțiune pentru obținerea rezultatelor dorite.
COACHING | CONSILIERE |
---|---|
Îmbunătăţeşte performanţa, pune accentul pe noi competenţe şi acţiuni. | Facilitează înţelegerea cauzei problemei. |
Este un proces de dezvoltare continuă. | Este un proces pe o perioadă determiată de timp. |
Se concentrează pe ce merge, pe puncte tari. | Se concentrează pe ce nu merge, pe deficiente. |
Se focalizează pe soluţiile problemelor în prezent şi cu un plan spre viitor. | Rezolvă o problemă din prezent cercetând trecutul. |
Implică un contract pe perioadă determinată. | Este ocazională, la nevoie. |
Consilierea este despre prezent și trecut, cu focus pe a ajuta oamenii să își rezolve problemele emoționale mai profunde.
Prima sesiune de coaching propriu-zisă va avea loc după sesiunea gratuită de clarificare de 30 min. În această sesiune vom începe exact cu cea mai arzătoare provocare a ta. Îți vei clarifica ce vrei să obții în urma sesiunii, vei descoperi blocajele ce te-au împiedicat să obții acel lucru până atunci și le vei debloca. Eu voi fi alături de tine și te voi susține în descoperirea resurselor care deja se află în interiorul tău. În ultima parte a sesiunii îți vei face un plan de acțiune pe care să îl aplici până la următoarea noastră sesiune și care să te ajute să obții rezultatul dorit.
Pe parcursul sesiunii, controlul asupra direcției în care aceasta va merge îl voi avea eu, dar și TU. Așadar, în funcție de nevoia pe care o vei avea la acel moment, sesiunea va merge în acea direcție și este posibil să nu fie neapărat nevoie de crearea unui plan de acțiune sau descoperirea unor resurse. Uneori, poate fi vorba și doar despre conștientizare pentru începerea procesului de schimbare.
Da, coachingul chiar funcționează. Coachingul este o practică apărută la începutul anilor 70 în America, iar în decursul anilor aceasta a fost șlefuită și aplicată cu succes în marile companii. În prezent, în America peste 80% din companii au coachi care ajută angajații în atingerea potențialului. În România, a apărut după anii 2000 tot prin intermediul corporațiilor, extinzându-se treptat și către zona de atingere a succesului pe plan personal al individului.
În prezent, marea majoritate a performerilor au un coach personal ce îi ajută în maximizarea potențialului.
Ca orice investiție făcută în dezvoltarea ta personală și aceasta este o investiție care se va întoarce înapoi către tine de cel puțin 100 de ori în decursul unei vieți. Asta desigur dacă treci la acțiune și faci demersuri către atingerea obiectivelor tale. Traba coachului se termină întodeauna la finalul sesiunii. După aceasta, bineînțeles îți va rămâne ție datoria de a trece la acțiune.
Mărimea rezultatelor obținute va depide întodeauna și de tine. Degeaba ai toate informațiile dacă nu faci nimic cu ele. Are sens?
Coachingul te va ajuta să micșorezi investiția de timp și energie să te aliniezi cu valorile tale să atingi obiectivele rapid și să ai parte de cea mai bună variantă a rezultatelor.
Nu. Din contră, coachingul oferă rezultate rapid. Un lucru extraordinar care adesea se întâmplă este că rezultatele apar chiar mai repede decât clienții s-ar fi așteptat.
Cel mai lung program de coaching al meu este de 10 luni pentru atingerea obiectivelor mari, dar clienții au ocazia de a vedea rezultate la fiecare pas în călătoria lor.
Coaching de Carieră
O selecție de întrebări despre Coachingul de Carieră
Coachingul de carieră este procesul prin care tu ești ajutată să obții îmbunătățiri măsurabile în viața ta profesională și personală. Experiența coachingului oferă o oportunitate rară de a face un pas în spate și de a vedea o imagine de ansamblu asupra ce îți dorești să obții și pașii necesari pentru a ajunge acolo. Acesta facilitează conștientizarea, crește claritatea și susține schimbarea pozitivă.
Unul dintre modurile de bază în care coachingul de carieră te ajută, este aducerea de claritate sporită care are ca rezultat prioritizarea obiectivelor bine definite. Coachingul te va ajuta de asemenea și în alte moduri, inclusiv:
- Conștientizare mai mare – un coach are capacitatea de a vedea lucrurile cheie pe care tu nu le vezi, ca tipare de gândire, credințe limitative sau percepții greșite și te poate provoca să reflectezi asupra acestora pentru a putea decide dacă e benefic pentru tine să le schimbi.
- Noi moduri de a gândi și de a face lucrurile – dacă modul tău actual de a gândi și a face lucrurile nu ți-au adus rezultatul dorit, un coach te poate ajuta să gândești și să vezi lucrurile şi altfel.
- Încrederea de a gândi măreț – un coach e un facilitator al creșterii încrederii în tine prin simplul fapt că este acolo pentru a-ți arăta că și tu poți, că ai în interiorul tău un adevărat tezaur.
- Susținere pentru schimbare – schimbarea poate fi dificilă. Prin coaching devi capabilă să faci asta cu ușurință, depășindu-ți fricile și insecuritățile.
- Identificarea lipsurilor – vrei să faci următorul pas în cariera ta sau chiar să o schimbi? Procesul de coaching te poate ajuta să identifici ce ai nevoie să dezvolți pentru a trece la un alt nivel în cariera ta sau efectiv sa îţi gasesti curajul de a trece la acţiune.
Coachingul te poate ajuta să atingi o gamă largă de obiective cum ar fi:
- Îmbunătațirea comunicării
- Creșterea abilităților de conducere
- Creșterea încrederii în sine
- Sporirea performanței
- Tranziția și planificarea carierei
- Gestionarea incertitudinii
- Stare de bine pentru a spori performanța
- Creştere motivaţiei
Ca și coach al tău, rolul meu este să te ajut să îți maximizezi potențialul și să îți crești performanța. Printr-un program personalizat, voi lucra cu tine și te voi sprijini în a obține cunoștințele de care ai nevoie, în a-ți defini obiectivele și a-ți identifica călătoria care te va duce la rezultatul dorit. Fără legături interne cu compania ta.
Folosesc o metodă de coaching bazată pe utilizarea mijloacelor prin care funcționează creierul uman pentru a obține cele mai bune rezultate. Structura mea de coaching este următoarea:
- Clarificarea și setarea obiectivului – vom explora nevoile tale și vom defini obiective specifice, măsurabile, abordabile, realiste și bazate pe propria ta viziune despre succes.
- Identificarea blocajelor și deblocarea acestora – vom descoperi ce te-a oprit până în acel moment să obții acel lucru și vom descoperi căi prin care poți înlătura acele blocaje.
- Identificarea resurselor – vom descoperi resursele care se află deja în interiorul tău, dar și abilitățile pe care ai nevoie să le dezvolți (dacă e cazul) pentru a-ți folosi în călătoria ta.
- Planificarea – în baza întregii noastre discuții și a conștientizărilor avute îți faci un plan de acțiune pe care să îl urmezi până la următoarea noastră sesiune sau mai mult.
- Evaluare – vom evalua dacă ți-ai atins obiectivul sesiunii și vom ajusta reușita atingerii acestuia dacă e cazul.
Mentoring
Mai jos sunt câteva întrebări frecvente pe care probabil ţi le-ai pus şi tu. Câteva informaţii care o să te ajute să înţelegi ce este Mentoringul.
În timpul unei sesiuni de mentoring, vei primi informații și exerciții ce te ajută în dezvoltarea ta personală. Obții feedback vizavi de lucrurile pe care vrei să le faci. În raport cu ce vrei să obții, obții o perspetivă vizavi de ce anume am făcut eu într-o situație asemănătoare cu a ta. În sesiunile de mentoring eu îți răspund la întrebări vizavi de nelămuririle pe care le ai în procesul tău de creștere și evoluție. Sesiunile mele de mentoring au ca subiect doar domeniul dezvoltări personale!
Diferența este una foarte mare: În coaching eu te susțin ca tu să scoți din interiorul tău răspunsurile și soluțiile de care ai nevoie. Iar in mentoring îți spun ce poți să faci și ce m-a ajutat pe mine ca să depășesc anumite provocări. În mentoring îți vorbesc despre lucrurile pe care le știu, pe când în coaching folosesc aptitudinile de coach pentru ca tu să accesezi geniul din interiorul tău.
Din punctul meu de vedere fiecare este extraordinară. Din păcate, nu pot numi una pentru că fiecare are alt mod de lucru și alte beneficii. În schimb, consider că împreună pot da un rezultat mult mai bun și sigur decât separate.
Nu. Din păcate acest lucru nu se poate, pentru că în ședința de mentoring individuala există riscul ca aceasta să nu provoace suficientă motivație încât să fie aplicate informațiile primite. În schimb, sesiunile de coaching au și structura și tehnica necesară pentru a stimula și motivația interioară.
Nu. Expertul în cariera ta ești tu. Eu nu știu care e locul tău de muncă și care sunt sarcinile tale. În schimb te pot ajuta să descoperi acele tipare limitative și convingeri greșite, iar în felul acesta să decizi dacă le schimbi pentru a-ți îmbunătăți eficiența și performanța în munca ta.