Îi spuneam unui amic, cu mult timp în urmă, înainte să aleg calea Coachingului pe vocaţite şi carieră, că vreau să urmez o carieră de Life Coach, iar el îmi răspunse: “Aaa, te faci speaker motivațional din ala…”.

Pe parcurs mi-am dat seama că sunt destul de multe persoane ce nu prea știu ce este un Life Coach așa că această postare e despre asta.

Un Life Coach este un antrenor pentru o viață fericită, este un antrenor pentru minte si totodată o persoană ce te poate ajuta să scapi de propriile limitari. Limitari care cel mai probabil sau format în trecut când nu aveai un bagaj foarte mare de cunoștințe și practic luai lucrurile de-a gata după cum ziceau sau făceau cei din jur. Un Life Coach are capacitatea de a vedea în tine aceste limitări care adesea te fac să avansezi prin viață cu frâna de mână trasă. De asemenea are și capacitatea de a te îndrumă astfel încât să conștientizezi singur dacă acel mod de gândire este pentru tine sau nu, iar apoi sa iti ofere libertatea de a alege cum dorești să trăiești mai departe.

Un Life Coach nu este un trainer, cu atât mai puțin un speaker motivațional. Așadar, nu o să iți spună punctual ce să faci ca să depășești acel impas. În schimb, te va sprijini pe tine cu întrebări ajutătoare astfel încât să îți găsești resursele interioare și să scoți la suprafață soluția optima pentru tine. Fiindcă de cele mai multe ori ce merge la mine e foarte probabil să nu meargă la tine, iar ce merge la tine, s-ar putea să nu meargă la altcineva. Tocmai de asta un Coach nu oferă sfaturi. Un coach e interesat ca al sau client să își descopere puterea interioară și să fie independent în evoluția sa.

Life Coachul are datoria de a crea un spatiu de încredere, susținere și nejudecata între el și clientul său acest lucru ajutoru-l pe client să se deschidă și să scoată genialitatea la suprafață. De asemenea conținutul sesiunii este strict confidențial și niciodată nu este permis ca un coach să vorbească despre identitatea și provocările clienților săi. Poate folosi anumite informații din timpul sesiunii, dar fără a pomeni despre identitatea clientului.

De asemenea are datoria de a creea un cadru de egalitate, iubire, susținere, respect, încredere, interes față de provocarea clientului și multe altele care diferă de la coach la coach.

Aici e o mică descriere a acestei meserii, bineînțeles că nu am cuprins chiar totul și că ar mai fi multe completări, dar sunt sigur că acest text te poate ajuta să îți faci o imagine per ansamblu.

Te încurajez cu mare drag să faci și tu sesiuni 1 la 1, pentru că întra-devăr în tine este aur, iar acesta așteaptă să fie descoperit. În momentul în care postez acest articol eu am un numar de peste 60 de sesiuni de coaching ca si client şi te asigur că în fiecare am facut schimbări majore în viaţa mea. Bineînteles nu toate au fost de o ora, pentru ca de la un moment dat mintea învaţă procesul de coaching şi ajunge mult mai repede la soluţiile de care ai nevoie. Cel mai mare record al meu ca si client e de 2 sesiuni in 20 de minute, dar asta nu se întamplă tot timpul. Te îmbrățișez.